Az Intézeti Könyv- és Térképtár

Az Intézeti Könyv- és Térképtár

Oláh Krisztina |
Az Intézeti Könyv- és Térképtár

A gyűjteményről

A Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet könyv- és térképtárának gyűjteményében könyveink, atlaszaink és térképeink mellett föld- és éggömböket, dombormodelleket, és számos hagyatékot is őrzünk. A gyűjtemény közel 18000 dokumentumot tartalmaz, és itt őrizzük a nálunk készült szakdolgozatokat, diplomamunkákat és doktori disszertációkat is. A térképtári gyűjtemény régi és ritka anyagából Oláh Krisztina térképtárvezető kollégánk 2023 őszén létrehozta az intézeti Archívumot, ahol speciális körülmények között őrzi és mutatja be a régi térképeket, atlaszokat, a hagyatéki anyagok kincseit, és a - sok esetben egypéldányos - föld- és éggömböket, dombormodelleket.

A könyvtár gyűjtőköre: térképtudomány, geodézia, földrajz és a határtudományok hazai és külföldi szakirodalma (tudományos könyvek, monográfiák, lexikonok, kézikönyvek, disszertációk, jegyzetek).

A térképtár gyűjtőköre: térképek, atlaszok, falitérképek, dombormodellek. Az Archívumban az 1850 előtti kiadású térképeket, a ritka atlaszokat, a föld- és éggömböket, dombormodelleket, látképeket, régi könyveket őrizzük, továbbá a szakma jeles képviselőinek hagyatékait.

Gyűjteményünk nem nyilvános könyvtár, de oktatási és kutatási célra igénybevehető más egyetemek oktatói, hallgatói, és kutatóintézetek munkatársai számára is.

A régi anyagainkat őrző Archívum nyilvánosan látogatható előzetes időpontegyeztetés után. (Kérjük keresse térképtárosunkat!)

Nyitvatartási idő: Kérjük, hogy érdeklődjön az alábbi elérhetőségek egyikén!

Gyűjteményünk számos hagyatéki anyagot őriz, amelyet folyamatosan dolgozunk fel, és teszünk hozzáférhetővé. Ha van otthon megunt térképe, atlasza, kérjük adományozza a gyűjteménynek!

Munkatársaink

Nemes Zoltán, könyvtáros
Északi épület, 7.54
nemes@map.elte.hu
Telefon: 06/1-372-2500/6719

Oláh Krisztina, térképtárvezető
Északi épület, 7.62
olahkrisztina@inf.elte.hu

Kapcsolódó cikkek

Az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék Könyvtára (Verebi Sándorné, 2011)

„Térképkincsek” - Válogatás az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének gyűjteményéből (Török Zsolt Győző, 2014)