Virtuális Glóbuszok Múzeuma

Ungvári Zsuzsanna | 2020.10.01.
Virtuális Glóbuszok Múzeuma

A Virtuális Glóbuszok Múzeuma egy olyan a világon egyedülálló méretű gyűjtemény, amely a magyarországi és magyar vonatkozású földés éggömböket gyűjti össze és rendszerezi.

A múzeum honlapja ide kattintva elérhető.

Virtuális Glóbuszok Múzeuma (VGM) internetes tárlat 2007-ben „nyitotta meg kapuit”. Azóta folyamatosan bővült a múzeum, amelyben mostanra százötvenkettő glóbuszt találunk (2020. október). A célunk, hogy összegyűjtsünk minden, magyar vagy magyar vonatkozású föld-vagy éggömböt és bemutathassuk a nagyközönségnek. A honlap elérhetővé tesz olyan glóbuszokat is, amelyek az ország különböző múzeumaiban találhatóak, esetleg állapotuk miatt nem részesei a tárlatoknak, vagy egy magángyűjtemény tagjai, így nincsenek kiállítva. Az eredeti VGM honlapon a glóbuszok portréfelvételei, és alapvető információk mellett fotómozaikból összeállított háromdimenziós modelljei is szerepelnek.
A glóbuszok 3D-s modelljeinek elkészítéséhez különböző alapanyagok szolgálnak forrásul. Az első lehetőség a meglévő gömbök nagyfelbontású fotózása. Amennyiben rendelkezésünkre áll a glóbusz nyomata (is), annak szkennelését válaszjuk inkább, mert az jobb minőségűben maradtak fenn általában. Láthatunk néhány olyan glóbuszt is a múzeumban, amely az utóbbi években készült grafikus szoftverek segítségével.
Bármely alapanyagot is használjuk fel, először létrehozzuk a sok képdarabból a teljes gömbtérképet, majd ebből készítjük el a 3D-s modelleket: az egyik a böngészőbe beépülve látható, a másik a Google Earth-ben jeleníthető meg.
Igyekszünk a glóbuszokról részletes tudományos leírásokat is szolgáltatni, illetve a témakörben megjelent publikációkat összeszedtük.